Latest Entries
2014 BCAC

Congratulations to the Breast Cancer Support Group, Johor Bahru on the opening of their new centre – 15 Feb 2014

  Persatuan Sokongan Kanser Payudara or The Breast Cancer Support Group, Johor Bahru will be officially launching their new centre at 12, Jalan Ru, Taman Kebun The, 80250 Johor Bahru. Their contact number is: +607-3357211. For support and other enquiries, their email is thebcsgjb13@outlook.com. Catch them on Facebook or Website. In conjunction with their official opening, … Continue reading »

Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP)

Perihal Payudara

Komposisi payudara Payudara mengandungi dua komponen iaitu komponen yang terlibat dengan penghasilan susu dan komponen yang terlibat dengan struktur dan pengangkutan. Permukaan payudara Permukaan payudara diliputi kulit yang melindungi struktur dalaman, serta puting dan bahagian areola. Puting adalah satu benjolan, terletak ditengah payudara dan kelihatan lebih gelap daripada warna kulit biasa. Puting mengandungi otot dan … Continue reading »

Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP)

Peranan Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP)

Keadaan natural Apabila anda melakukan sendiri pemeriksaan payudara (PSP) anda, mungkin anda menemui sesuatu yang mencurigakan. Anda harus ingat bahawa setiap wanita itu mempunyai sifat fizikal payudara yang berbeza yang boleh disebabkan oleh peningkatan umur, semasa haid, semasa hamil atau semasa mengambil pil pencegahan kehamilan. Adalah normal bagi payudara seseorang wanita terasa sedikit bergumpal dan … Continue reading »

Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP)

Kenapa pemeriksaan sendiri payudara (PSP)?

Kanser payudara boleh disembuhkan jika dikesan awal dan dirawat secepat mungkin. Payudara yang sihat mempunyai pelbagai saiz, bentuk dan tekstur. Untuk mengesan perubahan yang berlaku pada payudara anda, pemeriksaan payudara sendiri (PSP) keperluan utama. PSP adalah pemeriksaan payudara oleh anda. PSP membolehkan anda mengenali payudara sendiri. Apabila PSP dilakukan secara tetap, iaitu, tidak melebihi sebulan … Continue reading »

Self Breast Examination

Be Familiar with Your Own Breasts: What are the normal findings when doing SBE?

(Applicable to females) Natural Conditions When examining yourself, you may find things that cause you concern. When doing SBE, it’s important to remember that each woman’s breasts are different, and that changes can occur because of aging, the menstrual cycle, pregnancy, menopause, or taking birth control pills or other hormones. It is normal for the … Continue reading »

Mamogram & Pemeriksaan Saringan

Apakah itu Penyaringan Payudara? (Breast Screening)

Biarpun majoriti daripada permasalahan payudara adalah disebabkan daripada ketumbuhan yang tidak memudaratkan nyawa, namun apa yang mengundang rasa kebimbangan ialah mengenai serangan kanser payudara (yang melibat peratusan kecil daripada kes ketumbuhan payudara), ianya seolah-oleh tidak dapat dikekang. Tambahan pula kebanyakan faktor risiko serta puncanya agak sukar untuk dikenal pasti terutamanya yang membabitkan payudara pra-menopos berasaskan … Continue reading »

Mamogram & Pemeriksaan Saringan

Kelebihan Utama Mamografi  

Tidak semua kanser membentuk ketulan. Tidak semua kanser boleh dikesan melalui pemeriksaan fizikal atau sentuhan tangan kecuali setelah ianya menjadi cukup besar. Ada jenis kanser yang hanya boleh dirasai selepas satu atau dua tahun mengikut kadar pembesaran kanser tersebut. Sungguh pun mamogram tidak seratus peratus tepat, ianya boleh: Mengesan lesi (lesion) pada peringkat awal Mengesan lesi … Continue reading »

Mamogram & Pemeriksaan Saringan

Apakah perbezaan di antara mamografi diagnostik dan mamografi “saringan” (Pengimbasan)?

Perbezaan di antara mamogram diagnostik dan saringan haruslah dikenal pasti terlebih dahulu oleh para pesakit  serta pengamal perubatan yang menjalankan rawatan ke atas mereka.  Ini adalah kerana individu wanita yang simptomatik atau mempunyai risiko tinggi memerlukan kaedah kaji siasat yang berbeza berbanding dengan individu wanita yang menjalani pemeriksaan mamogram secara saringan. Biarpun tidak ada waktu-waktu … Continue reading »

Mamogram & Pemeriksaan Saringan

Peranan ultrasound dalam pemeriksaan saringan payudara

Mamografi tidaklah semestinya tepat 100%. Ia hanya boleh mengesan 60-85% sahaja kanser payudara bergantung kepada kepadatan tisu kelenjar seseorang. Ketepatannya menurun apabila tisu payudara menjadi semakin padat. Kanser yang kecil boleh terlindung oleh tisu yang padat dan tidak dapat dilihat dalam mamogram. Wanita yang mempunyai payudara yang padat mengandungi kelenjar susu yang berlebihan berbanding dengan … Continue reading »

Mamogram & Pemeriksaan Saringan

Bolehkah saya menjalani mamogram sekiranya saya telah melakukan implan payudara?

Sesetengah wanita amat bimbang untuk menjalani penyaringan mamografi sekiranya mereka pernah menjalani perawatan implan payudara.  Mereka cemas dan bimbang bahawa kononnya menjalani penyaringan mamogram akan menyebabkan kerosakan pada implan payudara.  Tanggapan ini adalah tidak benar, keperluan menjalani penyaringan mamogram adalah bergantung pada khidmat nasihat pengamal perubatan.  Ianya juga akan mengambil kira faktor samada proses implan … Continue reading »

Mamogram & Pemeriksaan Saringan

Apa yang berlaku sewaktu mamografi?

Tahukah anda apakah itu mamografi?  Ianya adalah proses pengimejan x-ray payudara. Dan anda juga pastinya sudah mendengar satu lagi istilah yang dikaitkan dengan mamografi iaitu mamogram. Apakah pula mamogram itu?  Mamogram sebenarnya adalah filem/imej x-ray tersebut.  Untuk melaksanakan kaedah pengimejan/imbasan ini, sebuah peranti yang dipanggil mesin mamografi digunakan. Di Malaysia, tugas melakukan mamografi dikendalikan serta … Continue reading »

Mamogram & Pemeriksaan Saringan

Apakah persediaan untuk menjalani mamografi?

Prosidur untuk menjalani mamografi adalah mudah, anda tidak perlu mengosongkan perut ataupun berlapar sebelum menjalani mamografi.  Dari segi pakaian yang sesuai untuk dipakai, eloklah jika anda memakai pakaian berasaskan dua helaian (2-piece outfit) seperti seluar dengan blaus. Biarpun tidak ada prosidur pakaian yang wajib untuk diikuti, tetapi pastikan anda memilih pakaian yang mudah ditanggalkan terutama … Continue reading »